През 2025 г. ще започне реализацията на много общински обекти в Смолян, каза за "Фокус“ зам.-кметът Марин Захариев. "Имаше преход от старите проекти като планетариум, социални жилища, зали, площадки в новите. Считам, че този период на преход между едните и другите проекти вече мина и краят на тази и особено 2025 година ще бъде много плодотворна с оглед на различни общински обекти. Доста проекти сме подали за финансиране и със средства от държавния бюджет, които бяха отделени за общините. Завършваме гробищния парк в Райково, предвидили сме финансиране за стадиона в квартал Райково, покриване на игрище за футбол с размери 30 на 15 метра и много други“, поясни Захариев.

По Националния план за възстановяване и устойчивост започва работата по читалището и детската градина в село Смилян. Започва и енергийното обновяване на Художествената галерия в Смолян с финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Със средства от там ще се извършват и основни ремонти на физкултурните салони в СУ "Отец Паисий“ и ОУ "Стою Шишков“. "Така че постепенно ще преобразяваме община Смолян със средства от Плана“, обобщи зам.-кметът.

Той допълни, че подготвят и още обекти, като Дома за възрастни хора в базата на бившето общежитие на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл в Райково. Кандидатстват и за центрове за настаняваме за хора с различни увреждания.

Захариев уточни, че е приключила работата по социалните домове в новопостроената сграда до бившия тубдиспансер в Смолян. През октомври се очаква да започне настаняването на хора там.  

"Всички обекти са идентифицирани в диалог с нашите съграждани, дано нещата да се случват по-бързо и всички да ползват новите придобивки“, каза още Марин Захариев.