Кметът на Община Гурково Мариан Цонев ще обжалва решението на областния управител на Стара Загора Ива Радева за преместената изборна секция. Това заяви той в интервю за "Фокус“ във връзка с подадената срещу него съвместна жалба от седем партии.

Заповедта на кмета за преместването на секцията е от 29 август, а жалбата до областния управител на Стара Загора е внесена на 30 август. Няколко дни по късно, Ива Радева определи тази заповед като незаконосъобразна, отмени я и уточни, че е необходимо Мариан Цонев да определи друго помещение за секцията, а не в Младежкия клуб в ромската махала. От своя страна кметът на Гурково уточни, че в момента обжалва в Административен съд решението на областния управител и предполага, че ще спечели. Той се обърна към партиите-вносители на жалбата и заяви, че ако мислят, че с това преместване на секция ще им попречи да спечелят местния вот, за него не е проблем тя да остане в центъра, където е била и до сега. Цонев отбеляза, че не е правилно и не е коректно преди всички избори да се насажда мнението, че вотът в Община Гурково е най-опорочен и гласовете са купени.  

"В крайна сметка ако опонентите ми смятат, че преместването на секцията е причина да спечелят местния вот, ще върна пак секцията в училището, за да видят, че не им е това проблемът. Досега на всички избори ДПС побеждава останалите партии по пет и сега търсят опорни точки и насаждат разделение между нашите граждани, което е недопустимо. Аз никога не съм делил хората на българи, цигани евреи и т.н. В момента се намесват "Възраждане“ и някакви други партии, които си търсят извинение за това, че нямат гласоподаватели. Гражданите са доволни от това, което правим, но другите са решили да се групират и да си отстояват тяхното", каза Цонев.

В заключение, той потвърди, че на предстоящите местни избори ще бъде един от участниците в кметската надпревара за Гурково, като ще бъде издигнат отново от ДПС.

Рени АТАНАСОВА