Орлето Илия, което се излюпи през миналата година в близост до добричкото село Александрия, пое дългия път към Африка. За разлика от останалите птици, които получиха предаватели по проекта "Земите и горите на орела“, Илия не си дойде в България, а остана на територията на Турция, в близост до столицата на южната ни съседка Анкара. Това съобщи Татяна Димитрова от СИДП.

Според орнитолозите от БДЗП малкото кресливо орле е намерило достатъчно храна в района и затова е прекарало лятото там. Пернатият пътешественик два пъти ходи на море, като посети черноморския курорт Хераклея Понтика, а през почивните дни в края на миналата седмица прелетя и покрай градовете Мерсин и Искендерун на Средиземно море.

През следващите дни всеки може да следи полета на орлето чрез сайта на проекта - тук. Надеждите са малката птичка от Добруджа да стигне безпрепятствено до мястото си за зимуване.

Проектът "Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“ е продължение на проект "Горите на орела“, успешно приключил през 2019 г. Сега, с вторият проект, усилията на Изпълнителна агенция по горите, Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и двете горски предприятия - Североизточно държавно предприятие (СИДП) и Югоизточно държавно предприятие (ЮИДП) отново са насочени към опазване на малкия креслив орел и неговите най-важни местообитания в България.