55,39 на 100 хиляди души население е средната заболеваемост от COVID-19 във Великотъровска област. Данните за страната показват, че на национално ниво заболелите са 50,24 на 100 хиляди души, предаде кореспондент на "Фокус“.

От Регионалната здравна инспекция в старата столица уточняват, че за последното денонощие в областта са диагностицирани общо 23 случая на коронавирус.

Обстановката, казват здравните специалисти, е спокойна.

"Новият щам на вируса протича по-скоро като грип, поне към този момент. Пациентите с усложнения не са много, но ние си имаме едно на ум, защото това заболяване е доста адаптивно и може за много кратък период от време да се промени до степен, в която да е трудно да се контролира. Към момента няма място за притеснение, но трябва да се спазват познатите на всички хигиенни изисквания – да си мием ръцете, да проветряваме често и да носим маска на обществени места, на които има струпване на хора“, обяснява д-р Христо Димитров, общопрактикуващ лекар.

От РЗИ допълват и, че имунизацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин за превенция.

"На територията на областта имунизации с новата адаптирана ваксина (Comirnaty Omicron XBB.1.5) на лица на и над 12-годишна възраст се извършват във временния имунизационен кабинет в РЗИ – Велико Търново (ул. "Никола Габровски“ №23) само след предварително записване на телефон: 0876/ 518 239. Имунизацията на деца на възраст между 6 месеца и 11 години с новата адаптирана ваксина се извършва в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново (ул. "Ниш“ №1) само след предварително записване на телефонен номер 0876/ 518 239. Ваксини се поставят и от общопрактикуващите лекари“, допълват от здравната инспекция.

За времето от 29 септември до 10 октомври в региона са ваксинирани общо 405 души.