Румънските туристи съставляват 51,4% от общия брой чуждестранни туристи, посетили област Добрич в средата на година. Това съобщи Илга Иванова, главен експерт в отдел "Статистически изследвания - Добрич" към Териториално статистическо бюро-Североизток, предаде репортер на "Фокус"

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през отчетния период в област Добрич достига 19.1 хиляди. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през май, са 9.1 хил. и са реализирали средно по 2.2 нощувки. Чуждите граждани са 10 хил. и са реализирали средно по 3 нощувки, показват данните на Статистическото бюро в добруджанския град.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване е била 13.9%, като нараства минимално в сравнение с май предходната година. Приходите от нощувки достигат 3.9 млн. лева, като приходите от чужди граждани са 2.3 млн. лв., а от български граждани - 1.6 млн. лева. 

В област Добрич са функционирали 81 обекта с 10 и повече легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, намалява с около 14% в сравнение с миналата година.

Жулиета НИКОЛОВА