Майсторски клас по класическа и акустична китара под ръководството на Тошо Димитров ще се проведе във Видин от 3 до 6 август 2023 г. Домакин на обучението е Народно читалище "Цвят 1870" в дунавския град, съобщи за "Фокус" Любомир Иванов, секретар на институцията. В заниманията могат да участват както любители на китарата, така и професионалисти, уточняват организаторите.

Майсторският клас ще завърши с Концерт на преподавателя Тошо Димитров и участниците в него, който ще се проведе на 6 август (неделя) от 11:00ч. в салона на читалището.        

Ръководителят на майсторския клас Тошо Димитров започва да учи класическа китара на седем годишна възраст при Венцислав Димитров в СОУ "Св. Св. Кирил и Медодий" гр. Видин. След завършването на училище продължава своето обучение в НМА "проф. Панчо Владигеров“, бакалавърска степен. Следва магистърска програма по класическа китара ("Изпълнителско изкуство") в университета "Антон Брукнер“ в Линц, Австрия. В периода 2005 – 2015 е активен участник в редица международни китарни фестивали и конкурси. Участва в над 20 майсторски класа, където има възможността да се учи от едни от най-значимите китаристи и преподаватели на нашето време. Сред тях са Alexander Swete, Hubert Käppel, Eliot Fisk, Joaquín Clerch, Gerhard Reichenbach, George Vassilev, Zoran Dukic, Nikita Koshkin, Thomas Offermann, Costas Cotsiolis и др. От 2008 се занимава с преподавателска дейност. Работи в няколко софийски читалища, а по време на следването си в Австрия е учител по китара в музикалните училища в Траун, Лембах и Нойщифт. През 2015 прекратява активнaта си концертна дейност, за да се посвети изцяло на работата си като учител. Понастоящем преподава китара в НМУ "Любомир Пипков“ и в Deutsche Schule София. Неговите ученици са лауреати на над 150 награди от национални и международни конкурси.

Тошо Димитров провежда майсторски клас за първи път в родния Видин.