Дано новата власт във Варна реши един много стар и наболял проблем в града. Това коментират варненци и го описват: липсата на обществени тоалетни. Докато в града, той не е чак толкова наболял - все пак има тоалетни, може да се ползват и тези по заведенията (дори и срещу заплащане, ако не си клиент), има търговски центрове, то той е много остър в пределите на Морската градина. Там има само две тоалетни - едната до езерцето с жабките, а другата до Зоопарка.

Дори по времето на соца е имало повече - три, и то само в историческата част на парка - единия до Планетариума, другия до сцена "Раковина", а третия до паметника на Антон Новак. И трите са изоставени и са грозна гледка, обясняват хората.

Миналата година Общината стартира процедура по избор на изпълнител, който да достави и стопанисва 54 мобилни тоалетни в града. Такъв обаче се търси още от 2022 година. После в бюджета на Общината, който бе приет с голямо закъснение, поради голямото закъснение на приемането на държавната хазна, бе заложено изграждането на обществени нужници. Не е много ясно къде са и дали изобщо ги има.

Но е факт, че в Морската този проблем е нерешен до сега. Докато при мъжете е по-лесно, то какво да правим ние жените, питат представителки на нежния пол. А как се справят майки с колички, допълват въпроса си те.

Грозно и обидно е, че в един град, претендиращ за Морска столица, то такъв проблем от първа необходимост е оставен на произвола, казват те, и обобщават: Явно не е трябвало да се обиждаме на чешкия художник и скулптор, който в инсталацията си "Ентропа" в централата на ЕС в Брюксел преди 15-ина години изобрази България като тоалетна.