Световната седмица на кърменето бе отбелязана с малък празник във Велико Търново за 16-ти пореден път, предаде кореспондент на "Фокус“. Инициативата премина под мотото "Да направим кърменето възможно– подкрепа за работещите родители“.

В инициативата се включиха общо 37 майки, татковци, баби и деца. Възрастните имаха възможност да получат юридическата консултация на адвокат Милка Ламбева – Стефанова на тема "Запознаване с правата на настоящи и бъдещи майки дадени им съгласно Българското законодателство“, както и да чуят съветите на д-р Ралица Петрова – специализант по неонатология в Неонатологично отделение към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ за практиките в подкрепа на кърменето, които се прилагат непосредствено след раждането и по време на престоя на новороденото в отделението. За децата имаше много награди и изненади.

Основните послания на кампанията са: - Всички работещи майки се нуждаят от достатъчен отпуск по майчинство, за да могат да кърмят оптимално. Те трябва да получават право на съответните почивки, а на работното място да има подкрепа и условия за кърмене, изцеждане и съхранение на кърмата; - Кърменето е екипна работа и двамата родители се нуждаят от информация и подкрепа за различните си роли. Достъпът до подходящ отпуск по бащинство и родителски отпуск може да позволи на некърмещия родител да разполага с време за споделяне на домакинските задължения и друг вид помощ на майката; - Подкрепата на работното място, включваща предоставяне на права на родителите за майчинство/бащинство, ще даде възможност за продължаване на кърменето и ще подобри здравето на децата. Това води до по-малко отсъствия от работа и повишена производителност на труда; - Необходимо е да се мобилизират ресурси за застъпничество, мониторинг, оценка и прилагане на политики, които подкрепят кърменето и правата на родителите и децата; - Родителите се нуждаят от подкрепата на цялото общество, за да могат да кърмят. Необходимо е да се създаде цялостна подкрепа на кърменето, която да включва здравния сектор, работното място и общността.