Предстои да излезе от печат сборник с детско творчество - разкази, есета и рисунки, на ученици от 1-ви до 12-ти клас. Книгата носи заглавие: "С Йовковата бяла лястовица“. Това съобщи Магдалена Трифонова, уредник в отдел "Литература“ в Дом-паметник "Йордан Йовков“ в Добрич, предаде кореспондент на Радио "Фокус" – Варна. По думите на специалиста това е прекрасен пример за добра практика, сътрудничество и перфектно координирани действия между три институции в подкрепа на таланта на децата на Добруджа.

Заглавието на книгата е всъщност името на конкурс, организиран от Регионален исторически музей (РИМ) и Областна администрация в Добрич неотдавна. Поводът беше отбелязването на 140-та годишнина от рождението на писателя Йордан Йовков. Издаването на книгата "С Йовковата бяла лястовица“ се финансира от Община град Добрич по програмата за финансово подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението. Подпомагат се творби, свързани с историята и развитието на Добрич и на добрички автори.

Магдалена Трифонова припомни, че областният конкурс за написване на есе или разказ и за създаване на мултимедийна презентация беше част от празничния календар на Регионалния музей през миналата година. Тричленно жури в състав: поетесата Петранка Божкова, гл. експерт "Връзки с обществеността“ в Областна администрация - Добрич Вирджиния Георгиева и библиотекарят в РИМ - Добрич Десислава Димова определиха победители в двете възрастови групи сред участниците в трите направления на творчество.

"Всъщност журито до известна степен осъществи и предварителния подбор на авторите и заглавията, които влизат в сборника, който предстои да се появи на книжния пазар у нас. Преобладават имената на участниците от град Добрич, но също така и от градовете Каварна и Генерал Тошево. По преценка на журито е включен и текст на Николай Петров Петков, който е от град Бургас. Реално този текст не отговаря на изискванията и на регламента на конкурса участниците да бъдат от област Добрич, но за своите 17 години Николай е успял да изгради завидна творческа биография“, отбеляза Магдалена Трифонова.

По думите ѝ това, което прави изданието значимо и неповторимо, са детските интерпретации на добротворството. Любопитно е според нея, че някои от начинаещите творци правят опит да подражават на писателя класик като създават кратки разказчета, вдъхновени от Йовковото слово. "Със своите творби младите автори докосват душата на своя читател, провокират размисъл за стойностните неща в живота. Призовават към добротворство, молят всекиго от нас да позволи на ангела в себе си да прогледне през погледа му и така с общи усилия да сътворим един нов свят, в който красотата и добротата да тържествуват. За съжаление нашата идея за Игнажден с блага вест да зарадваме малките таланти е възможно да не се реализира заради препълнения график на печатниците в края на календарната година. Но така или иначе, книгата е на път да се появи, като малка бяла лястовица "да долети“ до своите съкровени читатели, вдъхвайки им вяра и надежда за добро“, посочи Магдалена Трифонова.

Предстои след отпечатването книгата да има своите премиери не само в Добрич и областта.



Жулиета НИКОЛОВА