МВР даде днес по тъмно в 7:15 ч. пресконференция пред сградата на полицията във Видин, предаде репортер на "Фокус". Причината - задържането на четиримата обирджии в понеделник, които откраднаха 19 000 лева от 85-годишен дядо от видинското село Макреш.

Старши комисар Петър Коцин, директор на Областната дирекция (ОД) на МВР-Видин, комисар Валентин Ванков, началник на Граничен полицейски участък (ГПУ)-Брегово и говорителят на видинската Окръжна прокуратура Владислав Влашев, съобщиха подробности пред журналисти за извършения грабеж от  криминално проявените лица.

Четиримата обирджии са задържани в понеделник към 22.30 часа на пътя за видинското село Раковица от  автопатрул на Гранична полиция, каза комисар Валентин Ванков. Той уточни, че граничните полицаи са  подали звуков и светлинен сигнал за спиране на движещ се лек автомобил "Мерцедес“. Автомобилът е бил  управляван от 42-годишен мъж от с. Студено буче, обл. Монтана. В колата са пътували още трима мъже – на 36 г. и 45 г. 

В понеделник вечерта те нападнали в дома му 85-годишен мъж и му отнели близо 19 000 лева, уточни Ванков.

При спирането на автомобила тримата мъже излезли и започнали да бягат, изхвърляйки, български банкноти встрани от пътя. Граничните полицаи ги настигнали и задържали, каза още комисар  Ванков.

На местопроизшествието и в мъжете са открити 18 790 лева, допълни комисар Петър Коцин и уточни, че служителите от ГПУ – Брегово са установили, че и тримата задържани са криминално-проявени, а шофьорът е излязъл преди няколко месеца от затвора, където е излежал присъда за грабеж.

Комисар Петър Коцин допълни, че часове след задържането на извършителите в ОДМВР е получен сигнал, че възрастен мъж на 85-години от село Макреш  и бил ограбен. Той е бил завързан от грабителите и заключен в дома си от крадците, които са му отнели 19 000 лв. Пенсионерът не е пострадал, не е бил наранен, допълни директорът на ОДМВР. Успял да се освободи във вторник сутринта и подал сигнал в полицията за грабежа. Той каза още, че грабителите са били наети от пенсионерът да му ремонтират покрива на къщата и дни преди грабежа са работила в дома му.

Прокурор Влашев съобщи, че Районната прокуратура работи по случая, образувано е досъдебно производство и работата по случая продължава съвместно с ОДМВР-Видин. Влашев допълни, че грабителите са задържани с полицейска мярка за 24 ч. и днес предстои да им бъдат повдигнати обвинения и удължена мярката.

Комисар Валентин Ванков съобщи, че граничните полицаи задържали грабителите ще бъдат предложени за награда.