Екип от МУ–Варна взе участие в 11-тия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се проведе в периода 9 – 10 септември 2024 г. в Бургас. Темата на форума, който събра лидерите в туризма у нас, бе "Устойчиво развитие на здравния туризъм в България – възможности и предизвикателства“. Конгресът се проведе под патронажа на президента на България Румен Радев, с партньорството на Министерство на туризма и Община Бургас.

Сред основните теми, дискутирани по време на събитието, бяха проблемите при привличане на туристи и квалифицирани кадри от трети страни, иновации и устойчивост в Медикъл/СПА и СПА бизнеса, включително използването на нови технологии и дигитални решения за подобряване на клиентското изживяване. Разгледани бяха и въпроси, свързани със стратегии за маркетинг и реклама, които да позиционират България като водеща дестинация за здравен туризъм на международните пазари. Специален акцент в програмата бе поставен върху таласотерапията като здравословен начин на живот, образование и медицина, с фокус върху уникалните ресурси на българското Черноморие.

От страна на МУ-Варна в конгреса взеха участие проф. Тодорка Костадинова, д.и. – Директор "Акредитация, качество и проектна дейност“ и проф. Гергана Ненова, д.н. – Ръководител на катедра "Кинезитерапия“.

От Българския съюз по балнеология и СПА туризъм призоваха Министерството на здравеопазването да включи сертифицираните Медикъл СПА центрове (48 броя към 31.08.2024) в своите стратегически планове за здравето на населението. Те трябва да бъдат интегрирани в програмите за обществено здравеопазване. По този начин ще се даде възможност за устойчивото развитие на икономически слаби райони и в селските райони; подобряване на здравето на възрастното население; решаване на проблема със затлъстяването при деца и тийнейджъри; да служат за пример за други региони, които се сблъскват с глобални екологични проблеми.