Работна среща бе проведена между ръководствата на Медицински университет- Варна и на Изследователския институт по остеосинтеза в Давос в Швейцария. Събитието е част от дългогодишно сътрудничество между двете институции, посветено на обучението на млади специалисти и прилагане на иновативни технологии в практиката.

Срещата откри проф. Димитър Райков, ректор на МУ – Варна, който приветства гостите и подчерта големия принос на Института в Давос за създаването на висококачествено обучение по медицина. "Голяма част от нашите знания, медицинско оборудване и докторантури бяха създадени благодарение на тези добри контакти с швейцарската институция“, каза той. Проф. Райков допълни, че очаква развитие на двустранното сътрудничество, както в сферата на ортопедичната специалност, така и в други области, тъй като Институтът е пример за качествена наука и образование в цял свят.

Проф. Виолета Йотова, зам.-ректор "Научна дейност“ в МУ – Варна, заяви, че една от интересните теми за развитие на сътрудничеството е възможността за обмен на кадри. "Имаме нужда от такова партньорство, за да можем да дадем на младите ни изследователи нови перспективи“, каза тя. Проф. Антон Тончев, директор на Научноизследователския център в МУ- Варна, сподели, че вижда възможност за научни контакти в сферата на регенеративната медицина.

"Радвам се, че отново сме във Варна. През 2016 година, когато за първи път дойдохме тук, бях доста впечатлен от университета и младите хора, които притежават много знания. Имали сме стипендианти оттук, имали сме курсове за операционни екипи и дори сме имали докторантури, свързани с Варна. Сега искаме да пренесем нещата на следващото ниво, да правим докторантури заедно и да помагаме на отделите в науката“, каза Джеф Ричардс, директор на Изследователския институт по остеосинтеза в Давос.

В  работната среща участваха още проф. Никола Колев, зам.-ректор "Следдипломно обучение“, проф. Марио Милков, зам.-ректор "Международно сътрудничество", проф. Тодорка Костадинова, директор дирекция "Акредитация, качество и проектна дейност“, доц. Анета Докова, ръководител на отдел "Международно сътрудничество“.

Проведен бе и уъркшоп с млади лекари  ортопеди, преминали част от своето обучение в Швейцария. Те бяха запознати от гостите със структурата на организацията, програмите, проектите и иновациите, по които се работи в Изследователския институт. ​