Ще бъдат предприети спешни мерки за решаване на проблемите с тежкотоварния трафик, преминаващ през населените места на община Елин Пелин и най-вече през жп надлеза на село Гара Елин Пелин. По инициатива на министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова днес в  министерството се проведе среща с участието на началника на политическия кабинет Кирил Габеров, членовете на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“ - инж. Стоян Николов и инж. Венцислав Атанасов, кмета на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет  Богомил Бранков и кметовете на селата Гара Елин Пелин и Мусачево – Вяра Вучкова и Милиян Илиев. На срещата бяха конкретизирани краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, които АПИ да изпълни в партньорство с местната власт по отношение на подобряване на пътната инфраструктура и безопасността на движение.

Приоритетна задача за МРРБ и АПИ ще бъде обезопасяването на жп надлеза в центъра на село Гара Елин Пелин, по който преминава трафикът между Елин Пелин и Нови хан. Те често водят до повреди на асфалтовата покривка и фугите, а и предизвикват шумово замърсяване в пъти над нормите. Тежкотоварните автомобили застрашават и състоянието на мостови съоръжения около село Мусачево и увреждат съществуващите пътища в общината. Всичко това поражда обществено недоволство и сред местните жители.

Като първа стъпка ще бъде ограничен транзитният трафик на камиони над 12 тона. С оглед ограничаване на шумовото замърсяване ще бъде изградена и специална шумозаглушителна ограда по жп надлеза. АПИ ще засили и контрола по почистване на републиканския път, за да се намали праховото замърсяване.

Паралелно с това МРРБ започва работа и по средносрочни мерки за решаване на проблема, като ще търси възможности за подмяна на част от металния надлез, който е в края на своята експлоатационна годност.

В дългосрочен план ще се работи и по проект за изграждане на околовръстно шосе, което да изведе трафика от населените места в общината.

Представителите на местната власт благодариха на екипа на министър Коритарова за бързата реакция и подчертаха, че от 13 години нито един министър не е обърнал внимание на проблема, който тормози хиляди жители и работници.

През следващата седмица, предстои да бъде проведена следваща работна среща в МРРБ.