През тази година Министерството на регионалното развитие и благоустройството, заедно с подопечните си агенции и холдинги, ще извърши редица строително-ремонтни дейности във Варненска област. Това стана ясно от думите на строителния министър Андрей Цеков, който е днес на работно посещение в морския град. В сградата на Областна администрация във Варна той се срещна с областния управител проф. Андрияна Андреева, кметове на общини от областта, сред които и градоначалника на Варна Благомир коцев, и народни представители.

Заедно обсъдиха планираните за тази година ремонтни дейности по републиканската пътна мрежа в област Варна и общинските проекти, залегнали в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет за 2024 г. В работната среща взеха участие и председателят на УС на АПИ инж. Ясен Йорданов, и изпълнителният директор на "Български ВиК холдинг“ ЕАД инж. Лозко Лозев.

Въпреки ограничения държавен бюджет, заложен за министерството, който е в размер на 20 милиона лева (в тази сума не влизат парите по европроекти, Плана за възставовяване), и сами разбирате, че е крайно недостатъчен, се планират редица дейности, стана ясно от думите на министър Цеков. Заради липсата на средства той не се нае да прогнозира кога и как ще бъдат извършени ремонтни дейности по свлачището на Трифон Зарезан. Вчера, припомни той, министър-председателят акад. Николай Денков бе във Варна, за да огледа срутищните процеси на Рибарски плаж. Министърът отново повтори и думите на премиера, че са нужни задълбочени проучвателни дейности не само за определено свлачище, а за всичките в България. Ще бъде изготвена стратегия за работата по възстановяване на околната среда, която е засегната от свлачищни процеси.

През тази година ще бъде изготвен техническия проект и ПУП на обходния път на Провадия.

През 2024 година ще бъдат извършени ремонти дейности на Дюлинския и Айтоския проходи. Общо 80 километра ще бъдат основните, а 70 километра текущите ремонти по тези важни отсечки, свързващи Североизточна с Югоизточна България.

73 милиона лева ще бъдат инвестирани през тази година по оперативна програма "Околна среда" във Девня и Долни чифлик.

Относно проблемите с проекта по санирането на многофамилните жилищни сгради у нас, министър Цеков обясни, че те идват от това, че има по-малко средства, отколкото желаещи сдружения на собственици, които и се борят за парите. Той поясни, че за следващата година са планирани 791 милиона лева по различни европейски програми. 196 милиона от тях ще бъдат инвестирани във въглищните региони.

Пред медиите строителният министър допълни, че идеята през годините за регионални градски винетки, които общините да наложат на камиони и автобуси от други градове, които рушат инфраструктурата, не е незаконна. Това е въпрос на преценка на всяка община, обясни той. Припомняме, че такава идея първо се появи в София - в началото на този век, като тя трябваше да засяга всички коли, чиято регистрация не е столична.