Община Кюстендил стартира общодостъпна услуга "Весело лято" за деца на възраст от 6 до 12 години. Това съобщиха за "Фокус“ от Общината. Инициативата се провежда от понеделник до петък, между 8.00 часа и 17.00 часа. Мястото е създаденият център за работа с деца на улицата.

За децата са организирани разнообразни ателиета. Сред тях са "Многознайко“, "Жизнени умения“, "Здраве“, "Игротека“, Сръчко“, "Кулинарко“, "Творческа мрежа“.

Организират се занимания по физкултура и спорт, професионално познание и творческа мрежа. За децата, включени в дейностите, е подсигурен безплатен обяд. Заниманията ще продължат до 14 септември.

Центърът за работа с деца извършва дейности, свързани с превенция на отпадането от училище, педагогическа подкрепа и помощ в училище, тематични беседи и формиране на умения за самостоятелен живот. В центъра се извършват социално и психологическо консултиране на деца и семейства; консултиране и подкрепа на деца с поведенчески проблеми. Екипът на центъра осигурява доверие и пространство, така че семействата да могат винаги да потърсят помощ и да получат квалифицирана и ценна подкрепа.

В Центъра работят екип от специалисти - психолог, логопед, педагог, помощник възпитател, социален работник, медицинска сестра.

Венцеслав ИЛЧЕВ