Последните произведения на талантливия художник Атанас Хранов акостират в изложбеното пространство на Арт Галерия Le Papillon във Варна от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. С голяма радост и не малка доза нетърпение екипът на галерията среща "Дирижабъла" от идеи, копнежи, "вероятни пейзажи“ и "чезнещи лица“ с почитателите на съвременното изобразително изкуство. Творчество на Хранов винаги вълнува, привлича и със сигурност оставя следа в съзнанието на всеки, докоснал се до него. Приключението, в което ни въвлича сега този великолепен творец е завладяващо както с майсторската си, дори магична живопис, така и с триизмерното, дори сюрреално усещане на пространството и обектите, които убедително създава. Дали с пластичното им скулптурно вграждане или с изящното им изписване, творбите му са своеобразно извисяване над дребното и конкретното, за да видим важното и значимото в емоционалния космос от взаимовръзки. Хранов ни поставя в теоретично фантазно пространство чрез сложни живописни тонове, релефни напластявания и линии, показващи скрити, кодирани посоки и носeщи белезите на времето и историята. Намесвайки метафората, авторът ни напомня, че нашето съзнание като един "Дирижабъл" по пътя си събира много спомени, осъществени и неосъществени мечти, въжделения, вълнения. Този емоционален багаж, прикрит под пъстрия балон на представата на личността за живота, добива почти материална форма на вещи и придобивки. "Дирижабълът“ на Атанас Хранов е колкото сложно превозно средство в пространството, толкова и просто символ и той не лети с хелий, подвластен на божиите въздушни течения, а със средствата на илюзорната живопис и свободното въображение, където информацията от всеки реалистичен обект носи послание за нещо друго. Хранов, в обичайната си роля на пътешественик из познатото и неопознаваемото и на Маг, предизвикващ мисловна и спонтанна реакция, ни води от една цел към друга цел. Всяка негова творба стимулира нашия летеж. И ако последваме дирижабълската алегория и искаме да се издигнем по-високо, се освобождаваме от излишния натрупан багаж от неща, без които можем. В настоящата експозиция за този полет стимулира едноименната му творба, която с мащаба си и фантазността си от разпознаваеми негови символи и образи, мигновено създава физическо усещане за полъх от вятъра.

Веднъж потопили се в примамливия магичен свят на пловдивския художник с неизчерпаема фантазия, смелост и изящни умения, всяка следваща среща с артистичния му талант е очаквана с вълнение и нетърпение от искрени почитатели и любители на стойностното изкуство. А той отново изненадва с нетипичен поглед и още по-нестандартно изпълнение на така характерните за магично-живописния му подход пластични решения за изграждане и вграждане на обекти. На пръв поглед хаотично разположени, без видима връзка помежду си, те всъщност съставляват парченца от имагинерен пъзел, разказващ конкретни случки и емоции.

Атанас Хранов работи в областта на пластичните изкуства и живописта, смесвайки органично жанровете с майсторството на виртуоз. Перфектно владее дървото и го използва както в скулптурните си творби, така и в живописта. Почеркът му е категорично разпознаваем не само с виталната, свободна и изящна живопис, но и със смелата комбинация на пластични решения, често отлети от бронз, сребро или артистично употреба с друга функция на вещи от бита. Отличителен белег е доминиращото присъствие на орнамента, изведен до чист знак. В творбите му усещането за небе и море силно присъства независимо от абстрактния начин на изобразяването им и комбинацията от отчетливи детайли, създаващи многобройни асоциации. Тоновете са нанесени с мекота и с тънки наслоявания на сложни цветове, избистрени и едновременно внушаващи дълбочина и обем на предметите и пространството. Хранов стимулира асоциативната мисъл у зрителя, убедително създава чувството за лекота и ефирност и вдъхновяващо предава емоциите от своите преживявания, философски търсения с намигването от мъдреца.

Заповядайте на откриването на изложбата на 03.07.2024 г. /сряда/ от 19:00 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon, ул. Драгоман 12, за да полетим с творбите на Атанас Хранов!

Експозицията може да бъде видяна до 7-ми август 2024 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.