Той е на 20 години, родом от София, ж.к. "Младост". Казва се Любомир Мутафчийски и е мъжът, който смело скочи в ледените води на дружбенското езеро и успя да спаси кръста на Йордановден. Личната му победа той  интерпретира като здраве и надежда за осъществяването на своите цели и мечти през новата година: "Аз съм човек на доброто, доста съм упорит и много трудно мога да се откажа от дадена цел, раздавам се на макс за хората, които обичам", разказа пред "Фокус" Мутафчийски.

Целеустремен и здраво стъпил на краката, мечтата му е да стане пожарникар и отново да спасява, но не кръста, а хората от природните стихии: "Имам амбицията и вярвам, че ще стана пожарникар. Тренирам усилено, за да успея да осъществя мечтата си. Харесвам родината си и нямам планове да я напускам, но ако имам възможността да променя някои неща - бих, а те са от сферата на образованието, здравеопазването и чистотата на държавата", обясни пред медията ни големият смелчага. 

Любомир Мутафчийски подчерта, че за него семейството е всичко: "Те са единствените хора, на които мога да се доверя в труден момент и те отново да бъдат до мен. Семейството ми ме е превърнало в това, което съм и аз съм горд за възпитанието, което са ми дали. Те и моята приятелка са хората, които обичам и ще обичам вечно, защото семейството е в основата на щастието. 

Относно хващането на кръста на Йордановден той сподели: "Чувството не може да се опише с прости думи. Мисля, че само този, който го е хващал, може да разбере истинската тръпка от това да спасиш кръста от ледените води. Изпитвам радост и гордост, че кръста е в мен, защото той е символ на здравето и вярата".

Той призова всеки един българин да спазва традициите, защото те са в основата на това да почувстваш родината си, близо до сърцето и душата си: "Привърженик съм на българските традиции и обичаи. Относно спасяването на кръста - аз съм искал винаги да скачам, но за първа година ми се отдаде възможността да го направя и хващането на кръста ми даде един нов старт на годината. Човек в каквото вярва - това му се случва".