На 17 февруари т. г. от 11:00 часа на мегдана в Етнографски комплекс Златоград за 17-ти път ще се проведе традиционния празник "Трифониада“. Това съобщи за "Фокус“ инж. Александър Митушев – управител на комплекса и организатор на празника. Както винаги за гостите на празника ще има вино и мезета, а богът на виното Дионисий лично ще черпи присъстващите, поясни инж. Митушев. Празникът ще бъде съпътстван и с богата фолклорна програма за настроение на туристите.  

Основен акцент в празника ще бъде конкурсът за най-добър любител винопроизводител сред местни и гостуващи майстори на виното. Пробите от "ароматния еликсир“ ще бъдат оценени от Стефан Георгиев – магистър инженер-технолог на виното и пивото с богат професионален опит и познания в сферата.

Участниците в конкурса "Най-добро вино за любители винопроизводители“ ще се състезават в категории Червено вино и Бяло/Розе. Голямата награда ще бъде съд за ферментация и съхранение на вино с обем 200 литра.

Любителите винопроизводители ще се борят и за "Наградата на публиката“, която е печено прасенце, осигурено от Етнографски комплекс Златоград.

За втора поредна година ще бъде включена нова категория в конкурса, която е за бутикови вина за професионалисти с две подкатегории – Червени и Бяло/Розе.

През миналата година в конкурса имаше 96 проби от различни видове вина от 47 производителя, а тази година се очакват те да бъдат още повече, посочи инж. Митушев.

За "Трифониада“-та комплексът, хотелите и къщите за гости в Златоград отново ще са заети от хилядите гости, които се очакват за празника. Освен туристи от цяла България, за празника на виното се очакват и гости от съседна Гърция, каза още организаторът на събитието.