Апокалиптична сниmка на язовир Широка поляна публикува Meteo Balkans, видя Plovdiv24.bg във фейсбук. От кадъра се вижда как почвата е напуката, все едно е пустиня. Доскоро рибари ловяха риба, а водата и районът предлагаха разхлаждане в летните жеги, където много пловдивчани обичат да ходят.

Днес след няколкомесечни рекордни жеги, липса на дъжд се виждат последиците от промяната на климата, дори и в планините.

"Широка поляна“ е язовир в южна България, в землището на град Батак. Той е част от каскадата Баташки водносилов път и водите му се използват основно за производство на електроенергия и напояване в Пазарджишко-Пловдивското поле. Развити са риболовът и туризмът.

Язовирът се намира в борова гора в Западните Родопи на около 30 km от Батак, на 46 km от Пещера и на 20 km от Доспат. Надморската му височина е 1500 m

Ограден е от 3 защитени местности: "Широка поляна“ от север-северозапад (с част от язовира), "Студената чучурка“ от юг-югозапад, "Кавал тепе“ от изток-североизток, изток и изток-югоизток.