Лятно училище по занаяти за деца започва във Велико Търново. Дейностите са част от проект, изготвен и защитен от сдружение "Самоводска чаршия“, предаде кореспондент на "Фокус“. Заниманията са финансирани чрез програма "Култура“ на Община Велико Търново.

Лятното училище е е под надслов "Занаятът – моето хоби, занаятът – моя професия“. То е предназначено за малчугани и младежи в училищна възраст.

Децата ще посещават различните ателиета на Самоводската чаршия и на място ще се запознават с конкретния занаят, неговите особености – как е възникнал и къде се прилага днес. С помощта на квалифициран майстор в рамките на 10/12 учебни часа, разпределени в 2 или 3 дни, според спецификата на занаята, младежите ще могат сами да изработят свой предмет или част от изделие. Групите ще са съставени от четири момчета и момичета.

Планираните занаяти, които ще се включат в лятното училище са грънчарство, тъкачество, ножарство, кожарство, медникарство, шекерджийство, рисуване върху коприна и други. В края на всеки курс ще бъде издаден сертификат за участие в лятното училище.

График и възможността за записване за участие са публикувани на страницата на проекта във Фейсбук.