Лятна АНТИСПИН кампания започва във Велико Търново и областта, предаде кореспондент на "Фокус“. Акцията е на Регионалната здравна инспекция, а съдействие идва от младежите от БЧК – Велико Търново. Тя ще продължи до края на месеца, като целта е увеличаване информираността на младите хора относно начините на заразяване и предпазване от ХИВ/СПИН и други сексуално предавани инфекции.

По време на кампания здравни специалисти ще правят безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН. В програмата са включени още интерактивни игри по темата и разпространение на информационни материали.

Кабинетът за анонимно и безплатно изследване за ХИВ/СПИН в РЗИ – Велико Търново работи от 9:00 до 15:00 часа, с обедна почивка от 12:30 до 15:00 часа. Всеки, който иска да се тества, може да го направи днес, както и в дните 16, 21, 23, 28 и 30 август.

На 15 август екип на РЗИ ще бъде на централния площад в Полски Тръмбеш от 10:00 до 13:00 часа. По същото време, но на 17 август, здравните експерти ще са в Златарица, а на 22 август – в Стражица.

Във Велико Търново също ще има информационна кампания. Тя ще е в парк хотел "Асеневци“ на 23 август от 10:00 до 13:00 часа.

Изброените инициативи са част от националната АНТИСПИН кампания, която е целогодишна и за първи път е подета в България през 1992 година, за да насочи вниманието на обществото към проблема.

Съгласно данните на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) през трите години на активна пандемия от COVID-19 и други глобални кризи, напредъкът в борбата срещу СПИН се е забавил, а наличните ресурси са намалели, поставяйки милиони животи в риск. Предоставянето на услуги за превенция, тестване, лечение и грижа за ХИВ продължава да бъде сериозно предизвикателство за здравните системи в световен мащаб.

В България наблюдението и лечението на пациентите с ХИВ се извършва от инфекционисти, респективно специализираните центрове за лечение на ХИВ/СПИН се помещават в лечебните структури по инфекциозни болести. Специализирана медицинска помощ за ХИВ/СПИН в страната може да се получи в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.