Метин Мехмедов, който миналото лято причини жесток пътен инцидент на пътя Устина - Кричим, призна, че е шофирал под въздействието на амфетамини, но не призна, че умишлено е причинил смъртта на Димитър Пепеланов, предаде репортер на "Фокус".

Мехмедов има повдигнати две обвинения. Първото е, че на на 02.08.2023 година при управляване на лек автомобил, собственост на майка му, е нарушил правилата за движение и е блъснал тичащият Димитър Пепеланов. Състоянието на мъжа бе изключително тежко и шест месеца след фаталното ПТП той почина. Второто е, че инцидентът се е случил под влиянението на амфетамин.

Днес в зала бяха разпитани родителите на Метин, родителите на Димитър, както и пътният полицай Антон Тарашев. 

Първа бе Сийка Пепеланова, която сподели спомените си от последните мигове със сина си. Тя го определи като спортна натура, непушач и човек, който не употребява алкохол.

"Митко беше барман и спасител в комплекса, където живеем. През вечер бягаше по пътя. Конкретната вечер реши да побяга към 20 часа. Аз бях на терасата и работех, а след 10 минути чух линейки и малко по-късно разбрах, че е станало произшествие. Отидох там, но той бе откаран вече в КАИЛ. Лекарите ми казаха, че е с изключително тежка черепно-мозъчна травма", сподели тя. 

Бащата на загиналото момче каза, че си е бил в Кърджали и не знае нищо за случилото. 

"Запалих колата към 12 часа през нощта и отидох в "Бърза помощ". Там ми дадоха телефона му, а дрехите ги били разрязали и хвърлили", допълни през сълзи баща му.

Емоционална бе майката на Метин, Севинч Мехмедова.

"Нашите най-искрени съболезнования. Бяхме у комшиите, Метин се обади по телефона и каза: "Елате бързо". Ние не знаехме какво е станало. Моят мъж беше малко пийнал. Викнахме колегата му с неговата кола и отидохме на местопрестъплението с моя мъж, Джамал и приятелката на Метин - Лили. Линейката дойде, мъжът ми отиде с нея в болницата. Дойде полицията и почнаха да разпитват как се е случило. Чух, че Лили им е казала, че е карала автомобила."

Жената сподели, че не е знаела, че Метин вече веднъж е изтърпявал наказание в  затвора за подобно престъпление.

"Опита се да се самоубие. Психиката се е развалила и почна да пие хапчета."

Полицай Антон Тарашев допълни, че преди е бил квартален на град Кричим и познава визуално Метин. 

"Видях, че до колата имаше едно момиче и Метин. Тя каза, че е управлявала автомобила и по време на движение, на пътя ѝ е излязъл пешеходец и тя го е ударила. Направихме справка и разбрахме, че тя е неправоспособна. Пробите за алкохол бяха отрицателни. Усъмнихме се, тя не беше много убедителна. Метин ѝ помагаше да обясни, как е станало. Той е лишен от правото да управлява МПС. Той обясняваше по-добре от нея. Един от спрелите хора да помагат ми каза, че ги е чул да се наговарят да си сменят ролите."

Полицаят бе категоричен, че и двамата са били положителни за амфетамин.

През цялото време Метин не можа да удържи емоциите си и плачеше в зала.