Регистрираното в Швейцария търговско подразделение на "Лукойл" не е получавало оферти за "Нефтохим Бургас" и не преговаря за продажба на рафинерията. Това са съобщили за "Блуумбърг" от подразделението "Литаско", чрез което руската компания управлява различни свои активи в Европа.

От "Литаско", която е формалният мажоритарен собственик на българската рафинерия, изтъкват, че са швейцарска компания и не са назначавaли публична или частна организация да търси потенциални купувачи.

В позицията се допълва, че съгласно европейското законодателство намеренията за такава покупка се обсъждат първо между заинтересованите търговски страни, а след това с държавата, където активите се намират.

За евентуалната продажба на дружеството първи заговори в интервю за "Файнешъл таймс" финансовият министър Асен Василев. После информацията беше коментирана в Министерския съвет и от премиера Николай Денков.

“Лукойл Нефтохим Бургас" АД е дружество, разположено в страна-членка на ЕС, която е собственост на швейцарска компания, каквато е “Литаско", изтъкват от компанията.