Десет партии и коалиции, участвали на изминалите избори за представители в Европейския парламент и за депутати в Народното събрание на Република България ще бъдат глобени от общинската администрация в Дупница, предаде "Фокус“. До санкциите се стига след извършена проверка относно задължението на партиите да премахнат агитационните си материали, след приключване на изборите.

Още на 13 юни Община Дупница изпрати официално съобщение до политическите партии, коалициите от партии и инициативните комитети, участвали в изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни, че е необходимо да премахнат разлепените в града и селата предизборни материали.  

В съобщението беше посочено, че съгласно чл. 186, ал. 3 от Изборния кодекс в срок до 7 дни след изборния ден те са длъжни да премахват поставените от тях агитационни материали по повод на вече приключилите избори. Самият срок изтече на 16 юни.  

Служители на Община Дупница са извършили проверка на адресите, определени като места за поставяне на агитационни материали и са установили, че 10 партии, коалиции и инициативни комитети не са премахнали поставените от тях агитационните материали.

Четири от партиите и коалициите са със свои представители в Народното събрание.

"На всички установени партии, коалиции и инициативни комитети са изпратени известия за нарушенията, като в тридневен срок, след получаване на известията, нарушителите трябва да се явят в Община Дупница за съставяне на актовете за административно нарушение“, посочиха от Община Дупница.

Съгласно чл. 186, ал. 3 от Изборния кодекс на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 1000 до 5000 лв. – чл. 472, ал.1 от Изборния кодекс.