Апелативен съд – Пловдив отхвърли като неоснователни жалбите на Кристиян Кунчев и Валентин Василев за промяна на мерките им за неотклонение от "задържане под стража“, взети от Пловдивския окръжен съд, в по-леки и ги остави в ареста.

Срещу двамата е повдигнато обвинение за държане на голямо количество наркотични вещества с цел разпространение, като обвиненията на Кунчев са за съучастие и като извършител, а на Василев като подбудител и помагач. На 18.06.2024 г. при акция на ГДБОП в автомобил "Ауди“, управляван от Кунчев, е намерен и иззет пакет с малко над един килограм кокаин. Кунчев обяснил, че бил изпратен в София да вземе пратката и да я достави на другия обвиняем Василев в Пловдив. За това престъпление, законодателят е предвидил наказание "лишаване от свобода" от 3 до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Апелативният съд прецени, че от събраните до момента доказателства остава непроменено обоснованото подозрение, че всеки от обвиняемите е съпричастен към престъпленията, в които е обвинен. Съдът прие, че поради високата степен на конспиративност и организираност на дейността на двамата обвиняеми и високата степен на обществена опасност на двамата и на деянията им, има възможност при по-лека мярка за неотклонение да въздействат на свидетели и всеки от тях да извърши престъпление. Няма опасност от укриване, тъй като и Василев и Кунчев имат постоянни адреси, единият в Пловдив, другият в Хасково.

Определението на Апелативния съд е окончателно.