Лош мениджмънт, лошо състояние на техниката, несъбрани задължения и липса на актуална цена на водата са причина за тежкото състояние на водното дружество в Кюстендил. Това каза пред журналисти управителят на "Кюстендилска вода“ Йордан Гогев, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Йордан Гогев посочи, че спрямо дружеството и ръководството му е имало тиражиране на неистини и опити за внушения с неотговарящи на фактите твърдения и те не бива да остават без реакция. Той е назначен за управител на водното дружество с решение на едноличния собственик на капитала – "Български ВиК холдинг" от 21 октомври тази година. Дружеството е държавно, с капитал в размер на 8 906 000 лева и обслужва част от територията на Кюстендилска област - общините Кюстендил, Бобов дол, Бобошево, Кочериново, Рила, Невестино и Трекляно. Дружеството е член на асоциацията по ВиК.

Управителят на дружеството посочи, че към края на месец октомври приходите възлизат на общо 4 555 000 лева, а разходите са общо 4 939 000 лева, което показва, че разходите превишават приходите с 384 000 лева. Тенденцията при приходите за настоящата година е те да се задържат на нивото от миналата година. "Тенденцията при разходите за тази календарна година е те да се увеличат многократно поради повишаване цената на електроенергията за промишлеността, основните строителни материали и горива. Цената на електроенергията за небитовите абонати на свободния енергиен пазар се увеличи в пъти през последните три месеца. В резултат "Кюстендилска вода“вече дължи 591 000 ева по пристигащите фактури за ел.енергия за последните три месеца“, каза Гогев. По думите му задълженията на дружеството към края на месец октомври възлизат общо на 2 384 000 лева, а заключението е, че "Кюстендилска вода“ е в тежко финансово положение.

Според управителя на дружеството причините, довели до настоящето финансово състояние са няколко. Първата от тях е неосъщественото присъединяване на Община Дупница към Асоциацията по ВиК – Кюстендил. Това води до стопиране приемането на бизнес-плана на "Кюстендилска вода". Такъв бизнес план и респективно бизнес-програма дружеството няма приети и към настоящия момент. Стратегическият документ е изготвян с разчети ВиК-Дупница да е в състава на "Кюстендилска вода" и дружеството да обслужва и населението на Община Дупница. Към днешна дата този бизнес-план става нереализуем. "Нещо повече, на 30 ноември водната асоциация, по искане на Община Дупница, свиква извънредно заседание за приемане решение за напускане и прекратяване на членството на Община Дупница в асоциацията. Като резултат от всички тези действия липсват приети актуални цени на водата. В момента цената на водата е с разчет от 2013 година“, каза Йордан Гогев. Според него липсата на актуализирана цена на водата влошава значително финансовите показатели на дружеството, пропуснатите приходи от разликата между настоящата и актуална цена на водата възлизат на над 2 млн. лева. Това означава, че не са направени инвестиции в подобряване на качеството на водопреносната и канализационната мрежа в този размер. Освен това, дружеството има и несъбрани вземания. Останалите причини са лош мениджмънт и лошото състояние на техниката и на автотранспорта.

Венцеслав ИЛЧЕВ