Лисица влезе в КАТ - Велико Търново. Животното е било на входа на сектор “Пътна полиция" при Областна дирекция на МВР в старата столица тази сутрин. Това става ясно от публикация на Даниел Хаджиденчев в социалната мрежа Фейсбук, предаде кореспондент на “Фокус".

Мъжът е публикувал и снимка, на която се вижда, че лисицата не се притеснява от хората, които са в двора на КАТ и е спряла спокойно пред входа.

От коментарите под поста става ясно, че животното живее в кв. “Слънчев дом" и съседите го познават добре. Те разказват, че е социализирано и “не прави бели".

Въпреки това съветите на експертите са да не посягаме да пипаме диви животни и да не ги храним, без значение дали изглеждат дружелюбни или не.

“Фокус" припомня, че преди малко повече от година жители на Велико Търново сигнализираха, че в града живеят други две лисици, които обитават кв. “Бузлуджа". Животните тогава също не създаваха проблеми. Дали сегашната лисица е една от тях няма кой да потвърди. Четириногите не са вписани в Червената книга за защитени от Закона животни, затова и РИОСВ нямат отношение към тях. Ловджиите имат право на отстрел, но не и в населени места. Затова и периодично  Агенцията по безопасност на храните провеждат инициатива за разпръсване на ваксини под формата на примамки из цялата страна.