Лисица беше забелязана и в столичния квартал "Люлин". Гражданин публикува две снимки на животното в групата "Забелязано в София", видя "Фокус". Не са един и два кварталите в столицата, където хората забелязват лисици, снимат ги, а след това разпространяват фотографиите в социалната мрежа. За после лисица беше видяна в квартал "Дружба".

Дама направи любопитен коментар под снимките: "По това време на годината зачестяват сигналите за лисици, забелязани в града, които хора настояват да "махнем" и "върнем в естествената им среда", понеже "тук не им е мястото". Причина за по-голямата им видимост е, че по това време на годината младите започват да се разселват по нови места. Те са неопитни и невнимателни, затова и не всички ще оцелеят до размножителния сезон.

Причините за този тип реакции на хората са няколко - от страх, неувереност и наслоени с години погрешни твърдения за лисиците, до притеснения за тяхната безопасност сред толкова много хора и такава недружелюбна за по-едро и видимо животно среда.

Лисици от много години си обитават и градовете, но в последните години популацията на градските лисици нараства, понеже малки, родени в суматохата на града, го приемат за нещо нормално и си остават тук, не се преселват към по-диви места. Лисицата е много адаптивен вид и лесно свиква на поднесената наготово храна в градовете, около кофи за боклук и заведения за хранене, а и доста храна се оставя за бездомни животни.

Аз също бих предпочела да няма лисици в града, защото това ги среща с куп неестествени проблеми и като цяло никак не ми допада идеята диви животни да се хранят с човешки отпадъци и да са подложени на всичките опасности на инфраструктурата в града. Но нещата не може да се променят". 

"Нормално е. Место обитаването на този хищник е покрай населените места", добавя друг последовател на социалната мрежа.