Българското ядрено дружество провежда годишната си конференция във Велико Търново. Срещата преминава под надслов "Ядрената енергия за хората“, предаде кореспондент на "Фокус“, а основната тема на форума ще е свързана с липсата на кадри в сферата.

"Ядрената енергетика изисква ангажирана държавна политика особено по отношение на безопасността и сигурността на съоръженията. В тази връзка е приета Национална стратегия за развитие на човешките ресурси в ядрената сфера 2022-2032 г. Затова специален акцент на тазгодишната конференция е осигуряването и подготовката на човешки ресурси за ядрената енергетика. По проблема в отделна сесия ще бъдат изнесени доклади от заинтересованите институции, ще се проведе дискусия между участниците, на която ще се изкажат наблюдения и мнения относно възможностите за осигуряване на човешки ресурси за ядрената енергетика.

На нашите конференции участват представители на целия ядрен сектор, в т.ч. ДП РАО, АЕЦ "Козлодуй“, държавни институции в лицето на АЯР, МЕ, НЦРРЗ, представители на академичната и научна общност, както и експерти от чужбина“, уточняват организаторите.

В рамките на събитието ще се проведе и традиционният конкурс за най-добър доклад на млад автор, който за поредна година ще даде възможност на бъдещите експерти да представят решения на научни и професионални предизвикателства.

Официалното откриване на събитието е днес, от 9:00 часа, като мястото е хотел "Меридиан Болярски“.

Конференцията се организира от Българското ядрено дружество съвместно с Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика, и с подкрепата на Европейското ядрено дружество, "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и Български атомен форум. Тя ще продължи до 11 ноември.