Председателят на видинската общинска организация на БСП Найден Йонов е новия заместник - кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата  в Община Видин, научи "Фокус“.  От днес 8 януари той встъпва в длъжност, след като в последния работен ден на миналата седмица е бил представен на администрацията.

Найден Иванов Йонов, бе водач на листата на  коалиция "БСП за България“ на местните избори и стана  един от тримата общински съветници на Коалицията във видинския ОбС. Той е на 47 години, семеен, с едно дете. Възпитаник е на Спортно училище "Ген. Владимир Стойчев“ – София. Йонов, каза за "Фокус", че има професионално образование от ВСУ "Любен Каравелов"-София, специалност "Строитерстно и архитектура, технически ръководител", в момента продължава да учи и е трети курс студент във видинския филиал на Русенския университет, специалност "Инженер по транспорта". До заемането на поста заместник - кмет има частен бизнес в областта на строителството.

Найден Йонов стана председател на видинската организация на социалистите в края на 2022 г. Името му нашумя в последния месец на м.г. с публичните обвинения от друг общинския съветник на социалистите Иванела Илиева, която го обвини, че е била принуждавана на контролиран вот, а по-късно и заплашена от Найден Йонов, с думите: "няма смърт без причина“. По случая Илиева подаде сигнал до полицията, прокуратурата и областния управител. Към момента все още компетентните органи не са се произнесли по казуса.

На последните местни избори за първи път Коалиция “БСП за България“ във Видин има само трима съветника в ОбС, срещу 8 на изборите през 2019 г. От втора политическа сила, за която преди четири години гласуваха 20.08 процента от избирателите, през октомври м.г. гласуваха 7.8 на сто от избирателите и това и отреди петото място сред участвалите политически формации във вота на територията на видинска община. БСП от първа политическа сила на парламентарните изборите през 2013 година, на последните през парламентарните избори за 49 НС, видинските социалисти нямат избран народен представител от региона.

Запознати с политическите договорки във видинския Общински съвет, твърдят, че назначаването на Найден Йонов на поста зам.- кмет по строителството в Община Видин е за благодарност за подкрепата, която официално  БСП даде на  д-р Цветан Ценков, на втория тур в избора за кмет на общината.

Ирена Данаилова