Днес показваме нагледно какъв е смисълът на социалната работа – да подпомагаме потребителите на социалните услуги, да ги подкрепяме в пълноценната им реализация и в успешната им интеграция. Това каза зам.-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева, предаде репортер на "Фокус".

Как това се случва фактически тя показа с посещението си в общинската фирма "Мересев“ днес, за да поздрави започналия работа там Нанчо Серкеджиев. Той е бил без работа година и половина и е много щастлив от предоставената му нова възможност. Мъжът е сред хората, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни лица с психични разстройства. Той изрази благодарността си и към управителя на центъра Мая Лефтерова, и към управителя на "Мересев“ Мехмед Зейнел. Семейството ми вече ще е по-спокойно, възкликна Нанчо Серкеджиев.

"Нашата задача е потребителите на социалните услуги не само да ходят на консултации и на срещи, а от тях да има реален ефект – те да започнат работа, защото това е най-сигурният начин за социална интеграция и адаптация, да се чувства човек пълноценен, да получава възнаграждение, денят му да е пълен, животът му да е осмислен“, отбеляза зам.-кметът на Община Стара Загора. Павлина Делчева припомни още личната си кауза върху хората с увреждания да не тежи стигма, защото те също могат да допринасят с труда си. "Да подкрепяме хората да правят това, което могат“, подчерта тя.

И пожела успех на Нанчо Серкеджиев. Той все още не знае точно каква работа ще върши, сега започва обучението му, но има голямо желание да се научи и да бъде полезен.

"Това ще се случи", увери управителят на "Мересев“ Мехмед Зейнел. "Важната задача пред нас сега е да намерим необходимите ни шивачки за нашия цех", съобщи още той пред зам.-кмета Павлина Делчева.