Смолянските села Левочево, Солища и Дунево канят на събори навръх Илинден, предаде репортер на "Фокус“.

Традиционният тридневен събор в Левочево започна още снощи с народно веселие. Днес от 18:30 часа ще бъде официалното откриване на празника с водещ Калина Руженова. Ще се проведе и среща на набор 1974, които са възстановили чешма "Водицата“. В програмата ще има поздрав от певческа група "Надежда“, от Гайдарски състав село Левочево и народно веселие. На 21 юли от 12:00 часа ще има курбан на параклиса "Св. Илия“. След това празникът продължава с оркестър "Мега стил“, със солист Сийка Иванова и народно веселие в ресторанта на селото.

Днес, 20 юли ще бъде и традиционния събор на село Солища. Той започва от 13:00 часа, а за доброто настроение на гостите и жителите на селото ще се погрижи оркестър "Евридика“, с ръководител Иван Пичуров.

Днес е празникът на село Дунево. От 9:00 часа ще бъде отслужена Божествена света литургия в църквата "Свети Пророк Илия“ в селото. От 10:30 часа ще има водосвет, а от 11:00 часа благословен курбан. Официалното откриване на празника ще бъде в 19:30 часа с родопски хумор с Ирина Кехайова. От 20:00 часа ще има поздрав от фолклорна формация "Звъника“, с ръководител Сийка Иванова. Поздрав ще има от гайдарите Димитър Дърмонев и Георги Георгиев. От 21:00 часа започва народното веселие с оркестър "Мега стил“, с ръководител Никола Кокошаров.