И през тази година, както за съжаление и в предходните, красивата екопътека "Сини вир“, която се намира непосредствено до Велико Търново, бе превърната в сметище. За това алармираха екоактивистите от "Доброволно чистене – Велико Търново“, които активно се занимават с поддържане на чистотата не само в старата столица, но и около природните забележителности в региона, предаде кореспондент на "Фокус“.

Бреговете на Янтра са покрити с "обичайните боклуци“ - консерви от царевица, пакетчета от такъми, кутии от стръв, пластмасови шишета, кенчета, опаковки от сладки и солени лакомства и много други. Боксреки и чорапи са сред най-необичайните "находки“, открити на импровизирания плаж.

Виновни за мизерията, според членовете на "Доброволно чистене“, са летовниците, които отмарят в района, както и рибарите, които ежедневно посещават мястото.

"Това са чистокръвни българи - наши познати, приятели, бащи, съседи, роднини. Колкото и да съм ги питал, защо си изхвърлят боклука там от където ядат и там където са отишли да си починат, винаги мълчат, защото и те самите не знаят“, разказва Влади Ванков, основател на "Доброволно чистене – Велико Търново“.

Той алармира и за друг проблем – тийндейджъри, които оставят боклуците си на чисто новите пейки и маси, поставени на брега на Янтра край село Леденик, изработени и монтирани изцяло с доброволен труд. Тъй като тук извършителят е "хванат на месторепстъплението“, има подаден сигнал към отговорните институции и той получи акт в размер от 300 до 1000 лева за замърсяване.

За пореден път доброволците апелират всички, които попаднат в подобна ситуация, да уведомяват институциите – Кметства, Община, полиция, за да могат те да си свършат работата.