Летището в румънския град Крайова предлага пътувания до различни дестинации, предаде репортер на "Фокус“. То е най-близкото до Видин летище, осигуряващо пътнически полети до различни точки по света. Румънският град Крайова отстои от дунавския град на около 90 км, до него освен с автомобил, преминавайки по Дунав мост 2, може да се стигне и с международния бърз влак София-Видин-Крайова-Видин-София, който пътува всеки ден.  Пътуването са автомобил до Крайова от Видин трае малко повече от час, с влак-около 3 часа.

Ръководството на летището в Крайова ще презентира своята дейност пред гражданите на Видин, с оглед на близостта му до дунавския град и с въвеждането на облекчения режим при пътуване след март т.г, когато България и Румъния официално влизат в Шенгенското пространство, макар и частично по вода и въздух,  и с това ще отпадне паспортната проверка при пътуване със самолет в рамките на почти цяла Европа.

На 23 януари (вторник) от 10:00 часа в заседателната зала на Общински съвет Видин Сорин Манда, Генерален директор на Летище  Крайова ще представи дейността на летището. В презентацията ще бъде предоставена информация за състоянието, както и за бъдещите планове за развитие на летището, актуални и нови дестинации, тарифи за предлаганите различни услуги, осъществяван пътнически и товарен трафик, възможни чартърни полети и др. Това съобщават от пресслужбата на Община Видин.

Входът е свободен и всеки, който се интересува от възможностите, които предлага летището в румънския град Крайова, е добре дошъл, уточняват от пресслужбата.

Към настоящия момент от Видин до румънския град Крайова и едноименното летище, което е на 8 км от центъра на града, може да се стигне с автомобил или влак. Автобусна линия от Видин до Крайова няма.

От София през Видин до Крайова  и обратно пътува международен пътнически бърз влак ежедневно, със смяна на влака във Видин. Пътуването от Видин до Крайова трае около 3 часа. От БДЖ посочват, че дете под четири години пътува безплатно, ако не използва самостоятелно място. В противен случай се закупува детски билет. Цената на билета 2-ра класа от София до Крайова за възрастен е 38,14 лв., децата от 7-до 12 г. заплащат билет от 19,17 лв. и от 4 до 7 години – 7,24 лв. Ако пътувате с влака от Видин до Крайова, то билетът за възрастен е 18,58 лв., за децата от 7-12 г.- 9,39 лв. и от 4-7 г. – 7,24 лв.   За двупосочен билет има отстъпки.

Ирена Данаилова