В Регионалния исторически музей в Добрич има много красиви и автентични лазарски забраждания. Това каза Лена Кирилова, уредник в Етнографска къща - Добрич, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. "Това е част от образователните програми на Регионален исторически музей - Добрич, с които наближи ли Лазаровден се стараем да направим съпричастни младите хора към магията и красотата на народното изкуство.

Лазаровден е може би един от най-пъстрите, красиви и щедри пролетни празници, защото красотата на пролетната възродена природа сякаш грее по лазарските носии, по лазарските забраждания, които всяка една мома в продължение на дългите студени месеци подготвя, за да може да бъде най-красивата, когато дойде Лазаровден и когато всички прекрасни лазарки се хванат на хорото, а отстрани стоят бъдещите свекърви и избират най-личната и най-скопосна мома“, разказа етнографът.

Всяка година в дните преди Лазаровден музейните специалисти предлагат възможността малки и големи да се включат в преживявания, свързани с пролетните празници. Желаещите могат да си направят снимка за спомен с автентично лазарско забраждане. По този начин те се докосват до пъстроцветието и красотата на народната ни традиция.

Лазаровден е най-хубавият момински празник, който идва с пробуждането и обновлението на природата. "Красотата на лазарските премени и забраждания ще накара всички, които дойдат в Етнографската къща, да се усмихнат и да разберат, че най-хубавото, което настъпва през пролетта, това са надеждата и красотата и богатството на народното изкуство, към което ние ги правим съпричастни“, каза Лена Кирилова. Цяла седмица всеки желаещ може да посети Етнографска къща и да преживее миг, който докосва до българския фолклор.



Жулиета НИКОЛОВА