Ръст на острите респираторни заболявания се наблюдава за поредна седмица на територията на Великотърновска област, предаде кореспондент на "Фокус“. От Регионалната здравна инспекция в старата столица уточняват, че средната заболяемост за периода 8-14 януари е била 151,82 на 10 хиляди души, а в предходната седмица тя е била 118,08 на 10 хиляди. В региона вече е доказана и циркулация на грипни вируси тип А и тип В.

На този фон лекарите припомнят, че е особено наложително да прилагаме стандартните предпазни мерки за профилактика.

"От изключителна важност е редовното миене на ръце, колкото и банално да звучи. Ако се разболеем трябва да предпазваме другите – при кашляне и кихане трябва да се спазва т.н. "респираторен етикет" – закриване на устата с ръка или кърпа, която след това да бъде изхвърлена в кошче за отпадъци. Да се избягва докосването с ръце на очите, носа и устата. В дома, на работното място, в детските градини е добре да се поддържа топло и да се проветрява редовно, за да няма застояване на въздуха, тъй като в затворени колективи това са условия за възникване на малки епидемии“, апелират от РЗИ.

Средната заболеваемост от COVID-19 се понижава. Към средата на януари в областта тя е 23,93 на 100 хиляди човека, при средни стойности за страната 38,62 на 100 хиляди.