Международният конгрес на лекарите-писатели ще се проведе във Варна в периода от 11 до 15 септември. Това е 66-отот издание на престижния форум, който събира в морския град над четиридесет лекари-писатели от България и света – от Италия, Франция, Португалия, Полша, Германия, Мозамбик, Украйна и др. Събитието се провежда със съдействието на Община Варна и други организации.

Домакин е Съюзът на лекарите-писатели в България "Димитър Димов“ с председател проф. Златимир Коларов, а партньори са всички национални творчески съюзи на лекарите-писатели.

В литературната програма ще участват шестима лекари от Варна и трима студенти от Медицинския университет в града. Участниците от страната са лекари-писатели от София, Карлово, Шумен, Бургас, Сунгурларе и Ямбол.

За всички е организирана богата културна програма, с посещения на различни забележителности както във Варна, така и в Балчик, Калиакра, Плиска и други.

Варненската общественост е поканена на литературното четене на лекарите-писатели на 12.09.24 г от 9:30 часа в хотел "Черно море“, зала "Варна“, съобщават организаторите. Там ще бъдат връчени и новоучередените награди  "Хипократ и Пегас UMEM" за литературно творчество и принос на д-р Карлос Виейра Рейс от Португалия, д-р Лоран Веркустр от Франция, д-р Мадалена Бонели от Италия и проф. Златимир Коларов от България.