"Активна гражданска активност доведе до разкриването на престъпната деятелност. Жена е подала сигнал до Прокуратурата, след като е направила справка в интернет какви процедури са й били правени за последната година."

Това каза прокурор Димитър Костов на организиран брифинг относно двамата лекари oт Пловдив, които са точили НЗОК.

"Жената разкрива, че документално е ходила на физиотерапия, а реално такива процедури не са били правени. Това я подтиква да подаде жалба. Към настоящия момент обвинението е за 31 човека, но действията по разследването продължават. Първоначално бяхме ограничили периода до 6 месеца, за да може да видим до къде ще се развият нещата. Иззели сме страшно много документи, тепърва ще се види колко реално ще са фиктивните пациенти. Имаме данни, че единият лекар е склонявал към лъжесвидетелстване пациентите - да лъжат, че са били на рехабилитация в медицинския център."

"Единият лекар е общопрактикуващ. Именно за него имаме данни, че насочва фиктивните пациенти чрез направление към медицинския център по физиотерапия. Оттам им се назначават прегледи по различни по вид процедури, които в края на всеки месец биват отчитани към Здравната каса. Щетата, която нанесена, е 12 900 лв.", допълва Костов.

"Има около 1000 направления, които тепърва ще бъдат анализирани. Възможно е да има още такива пациенти с фиктивни направления", каза Георги Боюклиев, който е началник на отдел "Икономическа полиция" към ОД на МВР-Пловдив. 

Наказанието, което грози двамата лекари, е от 2 до 8 години според НК и конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да упражнява професията си.