Ръст на вирусните и инфекциозните заболявания отчитат във великотърновската болница. Директорът на лечебното заведение д-р Даниел Илиев уточни за "Фокус“, че случаите на остри респираторни заболявания и грип са се увеличили още в края на 2023-а. Той поясни, че от вирусите боледуват предимно деца, при които първите симптоми са висока температура и общо неразположение, болки в мускулите и отпадналост. Ако не се прибегне веднага до противовъпалителни препарати се появява и кашлица. Лечението се осъществява с по-леки лекарства в първите дни, но ако има усложнения се стига и до антибиотици. В региона вече има и официално констатирани случаи на грип тип А. 

"Най-добрият начин за превенция, особено за по-възрастните хора – тези над 60 години, остават противогрипните ваксини“, категоричен е д-р Илиев.

Той допълни и, че към момента не може да се говори за грипна епидемия, но очаква повишаването на случаите да продължи заради топлото време.

От РЗИ – Велико Търново отчитат спад на общата заболяемост от грип и ОРЗ в края на 2023. в периода 26 декември – 1 януари тя е била 80,97 на 100 хиляди, а в предходната седмица – 97,84 на 100 хиляди.

По данни на Единния информационен портал – COVID-19 към 2 януари в област Велико Търново 14-дневната заболяемост от COVID19 е 22,16 на 100 хил. души население (за страната – 33,47 на 100 хил. души население).