На Европейския конгрес за рак на гърдата, най-авторитетния европейски форум в тази област, който се проведе наскоро в Берлин, Д-р Славяна Ушева и д-р Йоана Милушева представиха анализ, сравняващ резултатите при пациентки с множествен и унифокален (само на една локация) рак на гърдата, чиято млечна жлеза е била съхранена след операцията, съобщи УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". 

Мащабното и трудоемко проучване, което обхваща 700 пациентки, които са се лекували от рак на гърдата през последните 10 години в Центъра за комплексно лечение на туморите на млечната жлеза в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“. Д-р Ушева и д-р Милушева бяха единствените български представители, допуснати да презентират резултатите си на престижния форум, който обединява всички научни постижения в света.

Изследване в такъв мащаб се прави за първи път в България и е рядкост дори за реномираните клиники в Европа. До скоро се смяташе, че наличието на повече от един тумор в гърдата е категорична индикация за премахването й. С проучването си специалистите на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ показват, че при правилно подбрана група от пациенти и правилно изпълнен терапевтичен план това не е необходимо.

"Нашето проучване променя парадигмата за това заболяване. До скоро наличието на няколко образувания в гърдата автоматично означаваше премахване на гърдата. Вече имаме доказателства за съхранението на този, толкова важен за всяка жена орган. Разбира се в селектирани случаи. Това по никакъв начин не компрометира дългосрочните резултати при тези пациенти. Условието е да се постигне онкологична сигурност и приемлив естетичен резултат. 

Центърът за комплексно лечение на туморите на млечната жлеза има разработен  алгоритъм, следващ последните световни тенденции, при лечението на различните форми на рак на гърдата. В болшинството от случаите, туморът първо се третира с онкологична терапия и чак след като се е стопил или силно е намалил размерите си, се пристъпва към хирургично отстраняване на участъка, в който се е намирал. При пациентки, които се отговорили положително на лечението, това позволява да се съхрани гърдата, с минимален риск от рецидив. Все пак важно уточнение е, че предоперативната терапия не е подходяща за всеки и е въпрос за индивидуална преценка.

"Доказано е, че провеждането на предоперативно лечение намалява значително риска заболяването да се върне отново или да се разпространи. Това е абсолютно категорична статистика! За съжаление в България все още има центрове, в които първо режат, а след това лекуват. И тук искам да подчертая, че основна роля за това има хирургът. Обикновено първата среща на пациента в България е с хирурга. 

Резултатите, които са представили пред колегите си в Берлин д-р Ушева и д-р Милушева са наистина впечатляващи. 85,1 % е релативният дял на преживелите 5 години след лечение пациентки с множествен карцином и запазена гърда.

"Има пациентки, при които отстраняването на гърдата не само е излишно, но води и до тежки последици за тях, тъй като се сриват психически. Това е нещо, което само една жена може да разбере за друга жена“, обяснява д-р Милушева. Тя не крие, че за нея психическото състояние на жената е не по-малко важно от медицинското и затова посвещава часове наред, за да им вдъхне надежда. "Един мъж би казал – какво като ти окапе косата, нали пак ще порасне. За една жена обаче този факт не е толкова лесен за преглъщане. Още по-трудно е да свикнеш с факта, че ще ти отрежат гърдата“.

Освен с постигнатите резултати, талантливите ни медици са впечатлили журито на престижния международен форум и с това че работят заедно, в мултидисциплинарен тандем.

"Колегите бяха много приятно изненадани, че ние познаваме пациентите във всеки един аспект – както в хирургичното лечение, така и в системната терапия. В нашата област това е залог за успех“, категорична е д-р Ушева, която преди две години беше удостоена с приза "Ти си нашето бъдеще“ на традиционните награди на БЛС – "Лекар на годината“.