Лекари от столичната УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще вземат активно участие в кампанията "КОД: Превенция. Сега е време, за да имаш време“, съобщиха от болничното заведение. Инициативата, която събира медици от различни здравни специалности, за да споделят ключова информация на тема превенция и профилактика на най-често срещаните заболявания и здравословни проблеми у нас, е на дирекция "Спорт и младежки дейности" на Столична община и Фондация "Рестарт".

Първото от поредицата безплатни събития, с които стартира кампанията, е на тема

Затлъстяване и рак на дебелото черво на 21 септември 2024 г. между 12:00 и 14:00 часа, сцена Централни хали (ниво -1, Централни хали, Кауфланд). В него началникът на Отделението по медицинска онкология към Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ – д-р Марияна Атанасова ще сподели важна информация за връзката между начина на хранене и заболяванията на дебелото черво.

За затлъстяването като проблем и как можем да се справим с него пък ще говори д-р Явор Асьов, специалист ендокринолог в Клиника по ендокринология на УМБАЛ "Александровска". За присъстващите на събитието ще бъде осигурен достъп до безплатни профилактични прегледи при гастроентеролог и ендокринолог.

През октомври лекарите от Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще се включат и в дискусиите за рак на гърдата (д-р Йоана Милушева) и за невроендокринните тумори (д-р Вера Мегданова).