Повече пациенти с белодробни усложнения, настъпили след прекарани грип и COVID, регистрират в МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, предаде кореспондент на "Фокус“. В последните два месеца на 2023-а белодробният сектор във Второ вътрешно отделение е с постоянно запълнен капацитет на около 90%. В края на декември хоспитализираните са между 40 и 45 човека.

"Най-много са пациентите с диагноза пневмония, в отделението се лекуват и пациенти с дихателна недостатъчност, ХОББ и бронхиална астма. Два са регистрираните случаи на коронавирус за периода. Суха кашлица, хрема, задух, температура, болки в гърдите, отпадналост и липса на тонус, са най- честите оплаквания, с които постъпват в стационара болните“, обобщават медиците.

Те припомнят, че за да се предпазим от грип и сезонни вирусни инфекции, трябва да спазваме основни хигиенни мерки - измиване на ръцете, проветряване на помещенията, дезинфекция на повърхностите и други. Болните в домашна среда е добре да са изолирани от близките или да носят маски. Да не контактуват най-вече с възрастни, както и с бебета. Добре е при масови мероприятия да си носим маска, за всеки случай. Специалистите подчертават, че в случай, че се разболеем, да не предприемаме самолечение, тъй като може да се стигне до влошаване на състоянието ни.

Разнообразното меню със сезонни зеленчуци и плодове, приемът на витамин D3 и витамин С, разходките на открито при хубаво време и спортът, също са превенция за укрепване на имунната система и противодействие на първите симптоми от инфекцията.