За девета година в Кюстендил се проведе тест за отпускане на еднократни общински стипендии, предаде репортер на "Фокус“. По традиция тестът се състоя в сградата на Основно училище "Св.св. Кирил и Методий“ в града под "Хисарлъка“. За него са се записали 92 ученици между 8 и 11 клас.

"След 3-годишно прекъсване продължаваме създадената традиция. Учениците са разделени на две групи. В рамките на 90 минути те представят своето мнение по една задача и тема за есе“, каза Нели Петкова, директор на Дирекция "Култура, образование, младежки дейности, спорт и туризъм“ към Община Кюстендил.

По-малките ученици имаха за задача да пишат върху проблем, възникнал в социалната мрежа и касаещ техни съученици, извършили вербален тормоз и агресия върху по-малък ученик. Темата за есето беше свързана с това, което харесват те във своето училище и какво искат да се промени, както и по какъв начин ще допринесат за промяната.

Втората възрастова група ученици бяха поставени в житейско събитие, при което техен съученик разпространява наркотици. Те писаха есе за това, което харесват в града си, нещата които искат да се променят и как те ще участват в промяната.

Въпросите в теста са съобразени с възрастовото ниво на учениците. Четири са основните критерии, по които ще се оценяват учениците: ангажираност, аргументираност, автентичност и креативност. Наградите за най-добре представилите се ученици са между 50 и 500 лева. Резултатите ще станат ясни в края на месец юли, началото на месец август.

Венцеслав ИЛЧЕВ