Изкуствен интелект вдъхва нов живот на снимки с голяма история и носители на народната памет. Черно-белите фотоси оживяват, чрез добавена реалност. Кюстендилецът Кристиян Добрев се е заел със задачата да направи пътешествието в миналото и да даде нов живот на снимките, запечатали знакови места и личности от региона.

Пред "Фокус“ Кристиян Добрев посочи, че старите снимки от Кюстендил са интересни от доста време за него. "Разглеждам ги в създадената във Facebook група. Вече има инструменти за генериране на видеа с изкуствен интелект където имаш възможност да сложиш снимка и на база на нея да се направи видео. В последните няколко месеца са станали по-добри тези инструменти и се справят относително добре. Това ми беше мисълта, че ще изглеждат доста интересно и доста по-лесно за хората, които да могат да усетят, че са там“, каза Кристиян Добрев, който е IT специалист и фотограф.

Зрителите имат възможността да видят в пълнота черно-бели фотоси от площада в Кюстендил, носещ във времето името "Свети Кирил и Методи“, когато по него са се движили файтони. Улицата към градската градина и централната улица с павета също разказват своята история.

 Част от гимнастическото дружество на Кюстендил също позира на централния площад, а малко по-встрани зрителите преминават през паметника на Тодор Александров. Кюстендилци с умиление ще си спомнят за "Терасата“ на ресторанта в "Хисарлъка“ или сградата на Съдебната палата.

Интересен е и оживелият фотос на големия български художник Владимир Димитров – Майстора. На него творецът е заснет със свои съселяни сред цъфналите плодни дръвчета в землището на село Шишковци.

Вижте част от живите снимки в прикаченото видео.