В Кюстендил се организира протест във връзка със законопроект целящ драстично увеличаване цената на електроенергията за битови абонати от 1 януари 2024 година и обслужващ само интересите на търговците на електроенергия. Това съобщи за "Фокус“ общинският съветник Огнян Атанасов. Протестът е насрочен за 17.30 часа пред сградата на Областна администрация в града.

"Цялото общество и ние, живущите в област Кюстендил, трябва да реагираме сега, когато можем да повлияем текстовете да бъдат коригирани преди законопроектът да бъде внесен и гласуван в Народното събрание, защото след това ще бъде късно. Имаме възможността да се опълчим и стопираме този пладнешки обир, облечен в законова форма. Винаги се допуска грешката протестите да се организират след като даден закон бъде приет, а не преди това, когато би имало резултат“, заяви Атанасов.

По думите му по време на протеста ще се приеме и подпише декларация от протестиращите с искане за изменение на текстовете преди вкарването им за гласуване в Народното събрание. Декларацията ще бъде предоставена на представителите на държавата в лицето на областния управител с искане да бъде предоставена на министъра на енергетиката и с настояване да бъдат приети исканията на протестиращите. Ще се изготви и декларация, която да бъде предложена за гласуване на заседание на Общински съвет – Кюстендил, което ще се проведе на 31 август тази година.

Огнян Атанасов допълни, че в качеството му на общински съветник е публикувал становището си против текстовете в  законопроекта в портала за обществени консултации. Той отново заяви, че документът е пагубен за обикновения човек и ще доведе до неговото драстично обедняване и невъзможност за плащане на сметките за електроенергия посред зима.

Венцеслав ИЛЧЕВ