Мирен протест против публикувания проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, предложен от Министерство на енергетиката се проведе в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Протестът се проведе пред сградата на Областна администрация. Той беше иницииран от общинския съветник Огнян Атанасов. При протестиращите бяха областният управител на Кюстендил Александър Пандурски и неговият заместник Кристиян Иванчов.

Според хората готвените промени ще доведат до драстично увеличаване цената на електроенергията за битови абонати от 1 януари 2024 година. Те настояха текстовете да бъдат преработени преди законопроектът да бъде внесен и гласуван от Народното събрание. Протестиращите изразиха категоричната си позиция, че предложените текстове обслужват само и единствено интересите на търговците на електроенергия.

В декларацията се казва: "Така предложения Законопроект и заложения модел в ситуацията, в която се намира държавата и целият регион, категорично ще доведе до рязко увеличаване на цените за крайните битови потребители (клиенти) по средата на зимния сезон от 1 януари 2024 г., т.е. след 4 месеца или най-късната предвидена дата за отлагане, 1 януари 2026 г., тъй като в него не е предвиден механизъм за осигуряването на допълнителни средства. Още повече, че се рискува голяма част от търговците да не могат да осигурят на потребителите нужните количества електроенерегия, необходими за нуждите на хората през зимния период,  вменявайки и задължение на търговците 60% от енергията да бъде от нискоемисионни източници, което допълнително ще оскъпи крайната цена“.

Беше посочено, че в текстовете няма никакви контролни механизми от страна на държавата, с които да се контролират цените в разумни граници. Дори не се дава възможност и на КЕВР да упражнява контрол. Хората са против фиксирането на минимален срок от една година, за който гражданите се задължават да подпишат договори с избрания търговец на електроенергия. Категорично са несъгласни с вкарването в закона на "Такса за прекратяване на договор“ и "Такса при смяна“.

"Считаме, че премахването на регулаторни механизми следва да се извърши поетапно, под формата на плавен преходен период от най-малко 7-8 години, а не изведнъж, както се предвижда в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.  Считаме за нецелесъобразно отпадането на обществените доставчици на електроенерегия и природна газ. Настояваме за текст, който да защитава крайните клиенти (домакинствата) в случай на прекратяване на дейността от страна на доставчика (крайния търговоец), с който е сключен договорът“, се посочва още в декларацията. Тя беше предаде на областния управител на Кюстендил, а той от своя страна ще я изпрати до министъра на енергетиката.

"Аз съм солидарен с това, което споделихте. Това е част от един демократичен процес, наред с общественото обсъждане. В Народното събрание, нашите народни представители, имат възможност да правят предложения на първо и второ четене и да се коригират текстовете“, коментира областният управител Александър Пандурски. По думите му предложенията са рационални и съответните институции би трябвало да вземат отношение.

Венцеслав ИЛЧЕВ