Кюстендил ще настоява за размразяването на стратегически проект. Това стана ясно по време на заседанието на Общинския съвет в града, ръководено от председателя Димитър Велинов, предаде репортер на "Фокус“. По време на точката за изказвания думата взе общинският съветник Андрей Миленков.

"В момента тече подготовката на Национален бюджет за 2025. Свидетели сме на последните събития по отношения на пожари и разни други природни бедствия, обособени от разместванията на метеорологичните условия в различни части на страната.  В Кюстендил имаме един проблем от десетилетия, един недовършен обект – това е язовир "Кюстендил“. Ние като общински съветници да подготвим едно открито писмо до правителството и МРРБ за размразяването на строителството и работата по него“, каза Андрей Миленков.

По думите на общинския съветник язовир "Кюстендил“ трябва да влезе в приоритетите на държавния бюджет за следващата година.

"Не е необходимо да убеждавам когото и да е за ползите от това да има такова водно огледало в близост до града. Не само за напояване и водоснабдяване, а за микроклимата в цялата Кюстендилска котловина.  Въпреки, че през годините се чуваха всякакви гласове, дали е достатъчно това, което е направено, дали на неговите основи може да се стъпи - днешните технологии позволяват всичко“, допълни общинският съветник.

Той каза, че към тази кауза трябва да бъдат привлечени и народните представители от Кюстендилска област. 

По този въпрос кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов заяви, че подкрепя инициативата. Още в качеството си на общински съветник, преди време, са писани писма до МРРБ, получени са и отговори. Отпуснати са били и средства за обследване на строежа, но след това парите са изчезнали от бюджета на министерството – пренасочени са, а обследването не се е състояло.

Предстои Община Кюстендил да изготви писмо, а Общински съвет да гласува и нарочна декларация.