В Кюстендил стартира седемнадесетото издание на  Международния фолклорен конкурс "Пауталия“, съобщи за "Фокус“ Иван Андонов, председател на читалище "Братство“. Събитието се организира от  Община Кюстендил и кюстендилските читалища "Братство“ и "Пробуда“. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на община Кюстендил Петър Паунов.

"И тази година музикалният форум ще се провежда на две сцени: читалище "Пробуда“ - за  индивидуални изпълнители по акордеон, тамбура и народно пеене във втора и трета възрастови групи, които ще се борят за целева финансова подкрепа и стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерство на културата. Другото място е сцена "Олга Борисова“ за всички останали индивидуални участници и формации“, каза Иван Андонов.

Участниците в различните категории – народни танци, народно пеене и инструменталисти, ще бъдат оценявани от компетентно и професионално жури като д-р Валери Димчев, проф. Добромир Митев, д-р Маргарита Кръстева-Стойчевска, д-р Ралица Базайтова, Цветелина Вельовска и други.

От 17.00 часа ще се проведе дефиле с участниците във фестивала. Тържественото откриване на конкурсната програма е от 18.00 часа на сцена "Олга Борисова“, а от 21.30 часа ще се състои рецитал на певицата Веселина Сиракова.

"Този конкурс се утвърди като форум, който дава поле за изява на изпълнители от различни фолклорни области, които да покажат богатството на своя регион. Целта му е да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи“, допълни Иван Андонов.

Венцеслав ИЛЧЕВ