Община Кюстендил беше отличена на форум, на който бяха връчени Балкански бизнес награди за 2023 година, съобщиха за "Фокус“ от Общински съвет – Кюстендил. Гост на церемонията бе председателят на местния парламент Иван Андонов, който получи престижното отличие.

Награда в категория "Най-добри инвестиции на местната власт в икономически дейности" бе връчена на Община Кюстендил. Общината е добър пример за насърчаване на местния бизнес, като се работи по общи проекти и партньорства в културни мероприятия. 

За последните пет години община Кюстендил е реализирала 32 проекта на стойност 21 024 607,62 лв., от които собственият принос е в размер на 3 191 059,84 лв. Част от проектите включват разширяване, обновяване и осъвременяване на зелената инфраструктура на града, ремонт на сградите на Общински театър Кюстендил и Спортен комплекс Осогово.

На територията на общината се изгражда инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и на компостираща инсталация за разделно събиране и оползотворяване на зелени и/или биоразградими отпадъци, част от регионалната система.

Към юни 2023 година проектите в процес на изпълнение са 21 и са на обща стойност 23 794 194,91 лева.

Наградите се организират и връчват от международната платформа "Глоубъл лидерс".

Венцеслав ИЛЧЕВ