Инвестициите в грижите в ранна детска възраст са ключова предпоставка за осигуряване на възможности за най-добър старт в живота на всички деца, насърчаване на пълноценното им личностно развитие, както и за прекъсване на предаването на бедността между поколенията. Именно поради това, от изключително значение е прилагането на комплексен подход в грижите за децата в ранна възраст и развитие на интегрирани услуги за подкрепа на децата и родителите. В Кюстендил бяха представени резултатите от реализирането на социалните услуги в тази посока, предаде репортер на "Фокус“. Срещата се състоя в заседателната зала на общинска администрация. Присъстваха зам.-кметът Радмила Рангелова, екипът на Центъра за услуги за ранно детско развитие, представители на други социални услуги и институции, ръководители на звена, свързани с децата.

Центърът е създаден през 2015 година по проект за социално включване, а от 2016 година се финансира по проект  "Услуги за ранно детско развитие в община Кюстендил“. В него се предоставят 6 основни социални услуги. Първата касае здравната консултация с цел превенция на детска заболеваемост и от нея са се възползвали над 2 100 потребители. Втората дейност  насочена към ранната интервенция на уврежданията. За времето на проекта през нея са преминали 354 души. Центърът извършва и индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания. Обхванати са 43 деца.

Експертите предоставят допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище. Обръща се внимание на психологическата подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения. От тази услуга са се възползвали близо 700 потребители. Важно е да се отбележи, че Центърът предлага транспорт на деца, родители и бъдещи родители, които живеят в селата на Община Кюстендил или в по-отдалечени квартали на града.

"От 1 октомври тази година имаме предварителна заповед от страна на Агенция "Социално подпомагане“, за разкриване на държавна делегирана дейност, а това означава, че имаме устойчивост на проекта“, обясни Радмила Рангелова.

Беше посочено че работата в центъра се базира на основата на мултидисциплинарния и мултисензорния подход, като централно място заемат индивидуалните особености и способности на всяко дете.

Венцеслав ИЛЧЕВ